Laatst werd ik gemaild door iemand die een reflectievideo had bekeken met de vraag om tips te geven over hoe ze haar mening kan uiten en zeggen wat ze wilt om zo te voorkomen dat anderen over haar heen lopen.

Zoals ik vaker schrijf, vanuit inspiratie, zo ontstonden ook mijn antwoord aan haar. Ik deel ze ook graag hier want het zijn algemene tips, waar jij wellicht ook wat aan hebt.

Hoe kan je jezelf versterken om jouw mening wel kenbaar te maken?

  1. Oefen voor de spiegel met hardop zeggen wat je wilt. Bijvoorbeeld in een situatie die voorbij is, wat had je willen zeggen en zeg dat hardop. Dit kan je ook doen m.b.t. een situatie dat nog plaats moet vinden. Als je het hardop zegt, activeer je in jezelf de energie om uit te spreken. Hoe voelt het als je dit doet? Train jezelf ermee, zodat het minder ‘awkward’ en nieuw is als anderen erbij zijn. Je bent dan getraind in het hardop uitspreken van wat je wilt.
  2. Als je het gevoel hebt dat je niet meteen wilt, kan of weet te antwoorden, zeg dan; “Ik kom hier later op terug, ik weet nu nog niet wat ik wil antwoorden.” Hiermee creëer je ruimte voor jezelf.
  3. Een inzicht dat ik met je wil delen: Het is jouw verantwoordelijkheid om aan mensen aan te geven waar ze wel en niet mogen lopen. Over jouw grenzen duidelijk niet, maar dat kan alleen jij aangeven. Het voelt nooit fijn om over andermans grenzen heen te gaan, dus je doet de ander een plezier, ook al voelt dat misschien niet zo.
  4. Als laatst wil ik je vragen om na te denken over de volgende vraag:  Wat kost het me en wat loop ik allemaal mis, als ik mijn mening en wens voor mezelf blijf houden?

Hopelijk kan je hier wat mee.

Haal eruit wat erin zit en spreek je wensen en je meningen uit. Die doen ertoe!

Veel liefs,

Daisy