De vragen die je stelt, bepaalt de kwaliteit van jouw leven.

Als sinds kinds af aan, stel ik heel veel vragen. Meerdere ouders herkennen dit vast van hun kinderen. Waarom? Waarom? Hoe zit zus en hoe zit zo? Wat is dat? Met wie ga je weg? Waar ga je heen?

Tot de dag van vandaag stel ik nog steeds veel vragen in mijn werk. Door vragen te stellen ontdek je antwoorden die in je ligt. Wellicht stel je een vraag waar je nooit op die manier heb stilgestaan en krijg je daardoor nieuwe antwoorden. Het kan ook zijn dat je voor het eerst een krachtige vraag stelt.

Als jij in een situatie zit waar je ontevreden over bent en je stelt jezelf de vraag: “waarom overkomt mij dit altijd.” Dan zal jouw brave brein hier ook antwoord op geven. En dan krijg je antwoord en bevestiging dat je verdient wat je toekomt en brengt jouw antwoord geen verandering.

Echter, als jij jezelf een krachtige vraag stelt, zoals “wat kan ik hiervan leren?”, merk je dat je geest activeert om anders naar de situatie te kijken. Het is ineens geen doodlopende weg meer, maar je hebt ineens een ander perspectief.

En dat is de kracht van een vraag, die kan nieuwe inzichten brengen. Vragen om voor uit te kijken:

 • Waarom is hij/zij altijd zo vervelend?
 • Waar heb ik dit aan verdiend?
 • Wanneer komt hier een einde aan?
 • Kom ik hier ooit uit?
 • Waarom lukt het hem/haar wel altijd?
 • Is het al 5 uur?

Vragen om vaker te stellen:

 • Wat kan ik van hem/haar leren?
 • Hoe kan ik hier uitkomen?
 • Welk gedrag heeft tot dit resultaat geleid?
 • Wat kan ik uit deze situatie leren?
 • Ik vraag me af tot welk goeds dit leidt? (Thanks Mara voor deze!)
 • Hoe kan ik mijn tijd hier het beste benutten?

Situaties kunnen we niet veranderen, hoe we ermee omgaan en wat we eruit halen is helemaal aan ons. Stel krachtige vragen als je krachtige antwoorden van jouw brein wilt.

 

Haal eruit wat erin zit!

 

Voor jou!